8. Sınıf 4. Ünite Maddenin Isı ile Etkileşimi 1. Test (Yeni Nesil Sorular)
Bu bölümde 8. Sınıf Fen Bilimlerinin 4. Ünite Madde ve Endüstri’nin alt konusu olan Maddenin Isı ile Etkileşimiyle alakalı öğrendiklerimizi Yeni Nesil Sorularla pekiştireceğiz. LGS’nin 4. Ünitesi Madde ve Endüstri oldukça uzun bir ünite. Bu ünitenin alt konusu olan MADDENİN ISI İLE ETKİLEŞİMİ YENİ NESİL SORULAR testini pdf olarak cihazınıza aşağıdan indirebilirsiniz. Test içerisinde Özısı, Özısının Sıcaklık artışına etkisi, Hal Değiştirme Isısı gibi alt konularla alakalı üst düzey sorular vardır.
Başarılar. 🙂
İndirme Önizlemesi
Kazanımlar:
F.8.4.5. Maddenin Isı ile Etkileşimi
Konu / Kavramlar : Isı ve öz ısının bağlı olduğu faktörler
F.8.4.5.1. Isınmanın maddenin cinsine, kütlesine ve/veya sıcaklık değişimine bağlı olduğunu deney yaparak keşfeder.
F.8.4.5.2. Hâl değiştirmek için gerekli ısının maddenin cinsi ve kütlesiyle ilişkili olduğunu deney yaparak keşfeder.
F.8.4.5.3. Maddelerin hâl değişimi ve ısınma grafiğini çizerek yorumlar.
F.8.4.5.4. Günlük yaşamda meydana gelen hâl değişimleri ile ısı alışverişini ilişkilendirir.
İndirme Linki:
MADDENİN ISI İLE ETKİLEŞİMİ TESTİNİ İNDİR
Cevap Anahtarı:
1- A 2- D 3- C 4- D 5- D 6- D 7- C 8- C 9- D 10- D 11- C 12- D 13- D 14- C
hocam bu konunda çözümleri varsa atabilir misiniz bu konuda iki bosumuz var
çözümlü cevap anahtarı hazırlamadım daha bu konu için hangi sorularda takıldığınızı yazarsanız çözümlerini göndereyim mail adresinize.
hocam 10. soruda c ile d arasında kaldık çözümleri alabilir miyiz?
içeriğin çözümlü cevap anahtarı bulunmamakta konu içeriğinde cevap anahtarı var.
Doğru cevap D şıkkıdır. C kesin olarak doğru değildir. Sebebi:
B sıvısının hızlı bir şekilde kaynaması sıcaklığının hızlı bir şekilde arttığını göstermez B sıvısının kaynama sıcaklığı 60 C veya 55 C de olabilir. O süre içerisinde A veya C maddelerinin sıcaklığı hızlı bir şekilde artmış ve kaynama noktaları da yüksek olabilir. O yüzden maddeleri kesin olarak birbirinden ayırmamızı sağlayan kaynama sıcaklığı devreye giriyor. D şıkkı.
Başarılar.
Hocam 5.soru B değilmi ???
B şıkkı doğrudur.
2. deneye dikkat ederseniz hem sıvı cinsi farklı hem de ısıtılma süreleri farklıdır. Yani iki tane bağımsız değişken vardır. Bu yüzden sıvı cinsinin sıcaklık değişimine etkisi araştırılamaz. doğru cevap D şıkkı olacak.
4.sorunun cevabı şıklarda yok demi çünkü maddenin kütlesi artarsa ısı değişimi azalır
4. Sorunun cevabı D şıkkıdır. Hipotez hakkında soruda bilgi verilmiştirtir. Hipotezler doğruluğu kesin olmayan varsayımlardır. Soru kökünde hangi hipotez doğrudur demiyor hangi hipotez kurulmuş olabilir diyor. Bu yüzden
Hipotezin yani D şıkkının doğru olup olmaması değil deney ile alakalı bir hipotez olması yeterlidir.
Eğer soruda hangi hipotez doğrudur deseydi dediğiniz doğru olurdu.
Yani bir araştırmacı deney yapmadan önce bir hipotez kurar o hipotezin doğruluğunu test etmek için deney yapar. Hipotez yanlış çıkarsa yeni bir hipotez ile yoluna devam eder. Aradaki fark önemlidir. Soru kökünde hangi hipotez kurulmuş olabilir dendiği için hipotezin deney ile alakalı olup olmamasına bakmak gerekir.
hocam 11.soruda cevabın d olması gerekmiyor mu
hocam 12.soruda 3.öncül ve 4.öncülü acıklarmısınız
hocam 13.soruda 1.öncül yanlıs degil mi cevap nasıl d oluyor
ve bu arada testiniz EFSANE
Teşekkür ederiz
11. ve 12. Soruda istenen araştırılan:
Öz ısıları farklı maddelere aynı ısı verildiğinde sıcaklıkların farklı olacağı ispatlanmak isteniyor.
D) şıkkı araştırma amacına ters A maddesine daha az ısı verirse zaten istediği sonuca ulaşamaz çünkü araştırma konusu eşit ısı verilmeli diyor. Ayrıca bir deney veya araştırma düzeneğinde iki tane bağımsız değişken olması araştırmanın sonucunu olumsuz etkiler.
A maddesine daha az ısı verilirse araştırmada bağımsız değişken olan öz ısıya bir de ısı miktarı eklenir bu yüzden D şıkkı olamaz.
Zaten 6. Dakikada kaynamaya başlamış deney düzeneklerine ısı verme süresini 5 e indirir her 1 dakikada sıcaklık ölcümü alırsa bir sorun çıkmaz. Çünkü A sıvısının 6 dakika sonra kaynadığını biliyor.
12. Soru için
Yine araştırma konusu aynı 11. Soru ile
3. Öncülde ısıtıcıların gücünü azaltırsa deneyi tamamlayabilir. Bu ifade şöyle olmalıydı ısıtıcıların gücünü eşit derecede azaltırsa deneyi tamamlayabilir. Bu ifade daha açık olurdu.
İfade neden doğru çünkü ısıtıcıların gücünü azaltırsa C sıvının kaynamasını geciktirebilir bu sebeple istediği sonuca ulaşabilir. Zaman kazandığı için sıcaklık değişimini zamana daha iyi yayabilir.
Ama dediğim gibi ifade
ısıtıcıların gücünü eşit derecede azaltırsa deneyi tamamlayabilir. Olmalı düzelteceğim.
4. Öncül ise deneyden kaynayan sıvıyı çıkartırsa iki farklı sıvı kalacağı için iki farklı sıvı ile yani iki farklı öz ısı ile farklı sıcaklıklar elde edebilir. Bu da amacına ulaşması için yeterli.
13. Soruda grafiği dikkatli incelemek gerekir.
Maddelerin hepsi erime sıcaklığında 100 J ısı verildiğinde kütle eksenini incelediğimizde
Z maddesi 80 g dan fazlası ısınıyor eriyor diyebiliriz
Y maddesi 20 g ısınıyor eriyor diyebiliriz
X maddesi 30 g kadarı ısınıyor eriyor diyebiliriz
Yatay eksen kütle
Dikey eksen ısıdır.
Bu yüzden erime ısısı en küçük olan Z dir daha fazla madde erir.
I. Öncül doğru.
Erime ısılarını karşılaştırırsak Z < X < Y dir.II . Öncülde 20 g Z yi eritmek için erime ısısı en küçük olduğu için en az ısı verilmelidir en fazla değil. Erime ısısı küçük ise daha az ısı ile daha fazla miltarda eritebiliriz mantık bu. Erime ısısı büyükse daha fazla ısı vermek gerek ki eritebilelim. Bu yüzden yanlışIII. Öncül Erime ısısı = Donma IsısıErime ısısı Z nin küçükse donma ısısı da en küçüktür yani ifade doğruIV . ÖncülErime ısısı en küçük Z olduğu için 150 J ısı verildiğinde de en fazla Z erir. Bu ifade de doğru olur.